На
18.02.25 г. В СУ „Георги Измирлиев” с учениците от 2 в клас се проведе петият
от поредицата уроци, посветени на здравословния начин на живот – Как да се
храня, за да съм здрав? Гост на урока бе Милена Стоянова – нутриционист с над
10 год. опит в здравословното хранене. По покана на г-жа Кремена Енчева и на г-жа Силвия Стойнева, преподаватели
на 2-ри „В“ клас в СУ „Георги Измирлиев“ – гр. Горна Оряховица, се проведе
първата по рода си отворена „Здравословна работилничка с дискусия“.
Учениците бяха
въведени в темата на урока от нея, като бе обяснено на децата, че ще посветят
днешния час на това, защо е толкова важно да се храним здравословно? Ще имат
възможност да задават въпроси и да разсъждават върху полезните и вредните за
здравето ни храни. В края на часа ще знаят повече за нарушенията, които
настъпват при нездравословно хранене или когато не спазваме режим на хранене.
Урокът започна с
въпроси, който привлече вниманието на
децата. Знаете ли какво прави храната за нашето тяло? Защо е важно да се храним
добре всеки ден? Какво е режим на хранене? Имате ли
си режим на хранене? Колко често се храните? Колко пъти на ден трябва да се
храни човек? Кои храни ядете всеки ден?
Кои храни обичате най-много? Кои храни не обичате? Кои храни са полезни за здравето? А кои храни са вредни?
След въведението
в темата, дойде ред на практическата работа. Г-жа
Енчева, кл. ръководител, прикани децата
отново да прочетат правилата за работа, които учениците се съгласуха да спазват
още по време на първи урок от поредицата.
Практическата работа бе приготвяне
на полезни, сурови бонбони Фереро Роше с
лешници. Необходимите продукти бяха предоставени от нашия гост – лешници,
рожков, фурми, мед, кокосово масло.
В
края на практическата работа бе направено обобщение и се изведоха изводи за силата на здравословните храни, за опасностите от прекомерната
консумация на пакетирани продукти, както и за ползите от богати на витамини и
фибри плодове и зеленчуци. Научихме основните
групи храни – протеини, въглехидрати и мазнини, и обсъдихме кои храни попадат
във всяка от тях. Разбрахме и какво количество плодове, зеленчуци, протеини и
въглехидрати е добре да съдържа една детска порция. Разяснихме какво
представлява режимът на хранене и колко пъти на ден е подходящо да се храним, и
кога да оставим коремчето да си почива от храносмилането.
Накрая
обсъдихме хранителната пирамида.
Бе
поставена домашна работа - играта „Изяж
дъгата“ – колко различни на цвят плодове и зеленчуци можеш да изяден на
ден/седмица.
Децата
получиха и подаръци за вкъщи по едно
„Здравословно пакетче“ с ядки и сушени плодове и гранола
за закуска.
На тръгване г-жа Стоянова ни пожела "До нови срещи" и раници,
пълни с плодове и полезни хапвания. Защото здравето е вкусно!
Урокът, посветен на здравословното хранене е петият от поредицата уроци, които се провеждат с учениците от 2 в клас. Те се осъщестяват благодарение на Програма „Фьоникс за следващото поколение по-здрави българи“. Програмата се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в партньорство с Асоциация „Родители“ и с подкрепата на ФЬОНИКС Фарма. Програмата цели да развие умения за здравословен живот сред най-малките ученици в България, като подкрепя техните учители да работят както с децата, така и с техните родители.










Няма коментари:
Публикуване на коментар